arrowleft arrowright
achtergrondplaatje
achtergrondplaatje
achtergrondplaatje
achtergrondplaatje

© Ron Rutten

achtergrondplaatje

© Stephan van Hesteren

Over Reinier

Reinier Schimmel is een veelzijdige speler, wiens grootste kracht misschien wel zijn leergierigheid en leervermogen is. Begonnen als danser, maar al snel ook gebruikmakend van stem, tekst en spel. Voor een voorstelling leerde hij goochelen, voor een musical leerde hij zingen. Thuis aan het oefenen op de piano. Op dit moment aan het trainen met circustheater Tall Tales waar hij partneracrobatiek, juggling en Chinese pole leert. Zo blijft hij zich constant ontwikkelen als multidiciplinaire performer.

 

Bij de Jakop Ahlbom Company speelde hij de afgelopen 14 jaar: de goochelaar in het stuk VIELFALT, de lange side-kick van Buster Keaton in LEBENSRAUM, de loshandige Jerry Goss in BUG, de bruidegom in de voorstelling HORROR, de getormenteerde man in INNENSCHAU (revisited), en meerdere rollen in LE BAL. Met de twee successen LEBENSRAUM en HORROR heeft hij over de hele wereld gespeeld.

In deze company heeft hij veel ervaring opgedaan met mime, slapstick, stage-fighting, acrobatiek en illusionisme.

 

Reinier is begonnen als danser. Hij volgde de opleiding Expressionistisch Danstheater aan de dansacademie in Tilburg, waar hij in 1995 afstudeerde. Zijn eerste werk was met regisseur Johann Kresnik, die "Othello" regisseerde als tanz-theater voor acht dansers bij de Ismaël Ivo Company in Stuttgart.

 

Terug in Nederland danste hij bij verschillende productiehuizen zoals Lantaren/Venster, Dansateliers, Korzo en Danswerkplaats Amsterdam, o.a. in meerdere stukken van choreograaf Ruby Edelman.

Ook maakte hij hier, tussen 1999 en 2002, zijn eigen werk.

 

Daarna danste hij bij zeer uiteenlopende companies, van abstracte moderne dans tot danstheater. Hij werkte met choreografen als Suzy Blok, Piet Rogie, Pia Meuthen, Dylan Newcomb, Claudia Hauri en Ton Lutgerink.

 

Zijn nieuwsgierigheid en veelzijdigheid brachten hem in aanraking met mime, teksttoneel, musical, film en televisie.

Hij werkte een aantal keer bij de Theatercompagnie onder regie van Theu Boermans.

 

In seizoen 2011/2012 speelde, danste en zong hij de rol van Bram Goudschmidt in de musical "Soldaat van Oranje".

 

 

Hij was te zien in de televisieseries ANNIE M.G. SCHMIDT, ODDS, DANNI LOWINSKY, DE ZAAK MENTEN en NIEUWE BUREN.

Verder speelde hij in de korte film NEVER LET GO van Claudia Hauri, in de korte film VENTURI van Maurice de Bruijn.

Ook werkte hij mee aan de bioscoopfilm VREEMD BLOED van Johan Timmers, waarin hij de 'band-parodist' speelt.